Interviu Masterpiece

Despre Masterpiece și piața trupelor tribut în România,
un dialog cu Andy Ghost
(Masterpiece – tribut Metallica, 2017)

OODF: Masterpiece, prima formație tribut Metallica din România, s-a înființat în anul…
ANDY GHOST: 2009 este anul înființării trupei Masterpiece la inițiativa lui Szabi și Nimrod (ex Altar), după care au început să invite muzicieni de breaslă, așa am ajuns și eu să primesc invitația, iar, după ce am văzut că este o idee bună și sunt oameni faini implicați, am acceptat
OODF: Orașul de origine…
ANDY GHOST: Cluj-Napoca.
OODF: Primul concert tribute to Metallica – vă mai amintiți cum a fost, ce feedkack a avut, cât de multe emoții ați trăit la prima apariție în această formulă?
ANDY GHOST: Da, primul concert a fost în 2009, pe 31 mai, în Remember Pub (fostul Fire club) din Cluj Napoca și, fiind un nou proiect românesc, un tribute band Metallica, alcătuit din muzicieni cunoscuți și cu experiență în trupe importante ale scenei românești de rock, oamenii au venit în număr mare să vadă despre ce este vorba! Componența atunci era: Andy Ghost – voce (Altar), Nimrod – chitară (ex – Altar), Szabi – chitară (Voices of Silence), Liviu – bas (CUG), Levi – tobe (Outline). Publicul ne-a acceptat de la prima cântare, ne-a primit cu mult entuziasm, ne-a aplaudat, au cântat cu noi cot la cot toate piesele Metallica! Noi atunci am primit confirmarea că DA, merită continuat acest proiect și că se deschide o nouă cale de exprimare, care va aduce multă bucurie și celor din trupă, dar și celor din public! A fost un început frumos
OODF: S-au adunat până în prezent nenumărate concerte, festivaluri la care ați participat, în țară, în străinătate. În 2009, ați sustinut un turneu în colaborare cu trupa maghiară Nimfonia (tribut Nirvana). Unde v-ați simțit cel mai bine, unde sunt cei mai înfocați fani ai voștri?
ANDY GHOST: Toți membrii trupei de tribut Nirvana din Ungaria sunt niște prieteni mai vechi, care au plecat din Cluj și locuiesc și acum acolo, de asemenea sunt și niște instrumentiști foarte buni și a fost o mare bucurie să mergem împreună în turneu. Chiar dacă am avut succes în orașele din Ungaria, totuși ne-am simțit mai bine acasă, în România, cu fanii Metallica ce ne și cunoșteau deja din alte trupe și au venit curioși să vadă cum sună noua trupă!
OODF: Fiecare dintre voi – Andy Ghost (voce), Szabi (chitară), Dorin (chitară), Liviu (chitară bass), Gabi (tobe) – cântați în diferite trupe. O scurtă prezentare?…
ANDY GHOST: Cum probabil cei care ne urmăresc cu interes știu că eu sunt solistul trupei ALTAR, dar am mai activat in trupe cum ar fi Shekinah, Transylvania Spirit și Neo Embryo. Având în vedere că sunt solist profesionist, activez chiar și acum și în alte trupe cum ar fi: Trupa Muzicanții și mai nou Wild Angels (Rebel Rock). Chitaristul Szabi aka Slow Hair, este fondatorul trupei Voices of Silence, chitarist în Trupa Muzicanții, Transylvania Spirit, dar a mai cântat și cu „Rospera” (Transilvania Rock Opera) și Wild Angels. Dorin (chitară) este fondatorul trupei Vespera, dar a cântat și în Smeagal și Voices of Silence, Liviu basistul de câteva zile i-a predat ștafeta lui Esztergar LÓ Zoltán, așa că la chitară bas și backing vocals îl avem pe LO care a activat în trupele: Spiritual, Pantheon, Voices of Silence, C.A.S.H, Hungry for Heaven (tribut DIO), iar la tobe il avem pe Gabi un tânăr toboșar foarte talentat, un om deosebit care activează și în trupele clujene Sinfold și Scars of a Story.
OODF: Începutul lui august 2017 vă dă întâlnire cu Out Of Doors Fest-ul. Nu sunteți pentru prima dată la acest festival. Ați mai urcat pe scena fest-ului în 2012, la prima ediție, care s-a ținut în parcarea Maritimo Shopping Center din Constanța. Cum a fost atunci?
ANDY GHOST: Da, îmi amintesc că am avut un concert foarte reușit atunci, în Constanța, erau foarte multi oameni în fața scenei, mulți fani Metallica trecuți de 30 de ani, dar ne-a mirat și faptul că erau foarte mulți tineri, chiar adolescenți cu tricouri și patchuri cu Metallica, ceea ce este de apreciat, să vezi că vine din urmă o generație tânără, care știe piesele și cântă cu tine toate versurile, care dă din cap, aplaudă și sare împreună cu tine. A fost un vibe foarte pozitiv, o energie specială, ne-am simțit ca într-o mare familie care vorbește aceeași limbă și înțelege lucrurile la fel The Metallica Family!
OODF: White Horse Rock’n Roll este insula rock și a muzicii bune în Costinești. Cu ce play-list veniți acum, cu ce energie?
ANDY GHOST: Energia este tot timpul în mișcare și în continuă curgere Noi suntem entuziaști, încrezători și plini de vitalitatea necesară de a mișca sufletele oamenilor și de a crea emoțiile necesare pentru publicul prezent. Playlistul este tot timpul actualizat cu piese mai vechi pe care nu le-am cantat de mult, combinat cu piese noi de pe noul album Metallica, cum ar fi: Moth into Flame și Now That We Are Dead. E normal să păstrăm tot timpul un calup de piese care nu pot fi evitate, gen: Enter Sandman, Sad but True, Master of Puppets etc., dar vă asigurăm că veți avea parte de o incursiune în cele mai bune piese Metallica.
OODF: Cum vi se pare piața muzicii rock în România? Cum „respiră” trupele tribut la noi?
ANDY GHOST: Se pare că este un interes din ce în ce mai mare față de trupele de tribut din partea publicului, prin urmare foarte mulți muzicieni talentați s-au îndreptat spre această exprimare artistică, iar, dacă publicul a prins gustul acestui fenomen, la fel și organizatorii de concerte se deschid și colaborează din ce în ce mai bine cu trupele. Este un win-win situation Au început să fie mai multe festivaluri de tribut în țară, ceea ce spune că această mișcare e binevenită! În altă ordine de idei, am văzut că este nevoie ca membri trupelor de tribut din România să fie mai uniți și să-și poată face o reclamă mai bună și mai ușoară în domeniul on-line, de aceea mi-a venit o ideea și am creat un grup pe facebook, care se numeste: Tribute Bands Romania, unde sunt invitate toate trupele de tribut (inclusiv cele din afara granițelor țării) să-și posteze profilul, concertele și activitatea în general. https://www.facebook.com/groups/151561872048893/ De asemenea, împreună cu Eduard Ban, chitaristul de la Prefix TM – trupa de tribut Black Sabbath din Brasov , am creat o pagină de facebook, https://www.facebook.com/tributebandsromania/ unde poți găsi gașca trupelor tribute românești: The R.O.C.K. – AC/DC, Speak Floyd – Pink Floyd, Awake – Dream Theater, Masterpiece – Metallica, Domination – Pantera, RoHCP- Red Hot Chili Peppers, Around The World – Red Hot Chili Peppers, Four Dimensions – Ozzy Osbourne, New Proscenium – Nightwish, Hungry For Heaven – DIO, Prefix TM – Black Sabbath. Fie că ești fan al acestor trupe sau a unora dintre ele, fie că ești organizator/promoter/booker etc., dacă vrei să intri în contact cu una dintre aceste trupe, poți lăsa un mesaj acolo, pagina este administrată de membrii acestor trupe și poți intra în legătură direct cu ei.
OODF: Nu e deloc ușor să poți câștiga publicul atunci când alegi ca trupă de referință Metallica – „regii încoronați ai muzicii metal”, „cei care au reușit să combine sound-ul agresiv cu o melodicitate aparte, viteza și virtuozitatea cu tehnica muzicală, versurile și mesajele adânci cu refrenele ușor de reținut”. Cum faceți față acestei provocări?
ANDY GHOST: Se pare că publicul simte dacă ceea ce faci este adevărat sau fals, iar prin faptul că trupa Masterpiece încă există după 8 ani și este în continuă creștere și dezvoltare, înseamnă că până acum am făcut față cu brio acestei provocări! Într-adevăr este o provocare, cu atât mai mult cu cât trupa Metallica, la rândul ei, este în continuă mișcare și scot noi și noi piese, iar noi trebuie să ținem cont de aceste direcții. De exemplu, noul album Hardwired…to Self-distruct este un album foarte bun, m-a prins destul de repede și cu cât asculți mai mult acest album, îți dai seama că sunt niște idei extraordinare acolo! Este o provocare pentru noi toți din trupă să facem piesele unu la unu și să le interpretăm cât mai bine posibil pe scenă! Suntem hotărâți 100% să continuăm acest proiect de vis, să oferim un SHOW tuturor celor care vor să ne vadă și să guste din plin din atmosfera electrizantă, care se creează de fiecare dată când interpretăm în manieră proprie, cele mai captivante piese METALLICA!
(mai 2017)