Interviu ZOB

„Un fel de acustic” sau distracție în toate felurile
cu Doru, Vlase și Moșu
(ZOB, 2016)

OODF: Pentru că la OODF 2016 Costinești vor fi mulți liceeni sau fani cu „inimă de licean”, aș vrea să vă propun să ne destăinuiți câteva „fapte spectaculoase” (în caz că au fost!) de pe vremea când erați la liceul Basarab din București, dincolo de cel mai important moment, și anume înființarea trupei „Rock Didactic” (1988, cu Lonți, Moșu și Forrest)…
ZOB: Cred că vroiam să chiulim de la ore…. mai ales că pe vremea aia erau o grămadă de materii idioate.
OODF: Sunteți o trupă care, într-un interval relativ scurt de timp (în perioada de început, firește…), v-ați tot schimbat numele…: TRAFIC (1990, odată cu venirea lui Vali Purza la bass), PUZZLE (1991, când Vlad, la numai 17 ani, intră în trupă), JAD (1992). A fost o perioadă de tatonări, de căutare a propriei identități, cum puteți defini acei ani?
ZOB: Probabil…. eram niste puști de 20 de ani care trăiam ceva gen “dont’t know what I want, but I know how to get it!”, într-o țară care ar fi trebuit să se transforme pentru o perioadă într-o țară a punk-ului.
OODF: 1993 a fost anul în care ați decis numele ZOB. Cum s-a întâmplat, în urma unui… „vis de iarnă”?
ZOB: Chiar așa a fost! Forrest a venit la repetiții și ne-a zis că a visat numele formației: ZOB! Și cum nouă ne trebuia un nume…..
OODF: În vara lui 1993, are loc debutul vostru oficial, la Tehnic Club, în București. Ați urcat pe scenă alături de Șuie Paparude (și ei tot în anul de debut). Cum era publicul capitalei la acea vreme, care era atmosfera din cluburi? Ce s-a schimbat de atunci?
ZOB: Scăpasem de 3 ani din comunism. Lucrurile erau făcute mai „pe genunchi”, dar din 100% entuziasm!
OODF: Vă mai amintiți, cu siguranță, legendarul show de la Teatrul Ion Creangă. „Fuck the World” a fost sloganul ales de voi atunci… Astăzi aveți aceleași „deziderate”?
ZOB: Atunci am făcut „FUCK THE WORLD” într-adevăr. Acum ar trebui să facem „THE WORLD IS SO FUCKED UP!!!”
OODF: Tot din acea perioadă datează „I shot someone” – piesa anului aleasă de Fun Radio, dar care nu a apărut oficial pe niciun suport… De ce?
ZOB: A apărut pe Telenovelas.
OODF:Cum a venit ideea albumului „Parodisiac”? Știu că nu toți artiștii „textualizați” au gustat/acceptat ironia care nu avea, de altfel, nimic rău intenționat printre rânduri.
ZOB: Cântam pe atunci vreo 3-4 cover-uri într-o manieră ce te-ar duce cu gândul la parodie. Sorin Sfârlea și Radu Cartianu (managerii noștri din acele timpuri) ne-au sugerat să facem un disc doar cu parodii. Apropo de artiști, nu îmi aduc aminte să fi fost plângeri.
OODF: „Telenovele” v-a adus nominalizarea pentru cea mai bună melodie a anului 1998. Ce telenovelă ați face la ora actuală? A ieșit între timp și albumul „Deviant” (2015)…
ZOB: Cum spune și cântecul, nu ne uităm la genu’ respectiv…… nu am ști cum să facem o telenovelă. Deși… cât de greu poate să fie?…
OODF: Care e povestea cu videoclipul de la „Prietena mea”? Nu a fost chiar prietena voastră….
ZOB: La început nu ne cunoșteam, dar după câteva duble…
OODF: III a fost desemnat cel mai bun album de rock alternativ la Premiile Industriei Muzicale Românești (în 2001). Nu ați stat „liniștiți” de atunci. Ce alte momente importante în carieră au urmat?
ZOB: Toate „momentele” sunt la fel de importante sau noi așa le tratăm. Ultimul este show-ul „Un fel de acustic”, în care am reorchestrat/reinterpretat unele piese și care este foarte apreciat de lume.
OODF: Cum e cu „Who Killed Santa”, mai călătoriți prin țară cu acest proiect?
ZOB: În 2014 și 2015 am făcut pauză, dar anul ăsta, cine știe, poate ne mai aruncăm o dată pe colinde și cântecele de iarna, de ce nu?
OODF: Cum vă veți construi showul pe 6 august, pentru Out Of Doors Fest Costinești, 2016? Cu ce gânduri veniți la mare?
ZOB Venim să ne simțim bine înainte, în timpul show-ului și după acesta. Să ne veselim alături de oameni faini și de public dedicat festivalului.
(iulie 2016)